29.8.2013

Psalmi 45 on ylistyslaulu kuninkaan ja hänen morsiamensa kunniaksi. Poimin tästä psalmista nyt muutamia kohtia verraten niitä lähinnä englanninkieliseen New King James -käännökseen. Siellä nimittäin otsikko alkaa jo paremmin kuin suomalaisessa Raamatussa; ylistyslaulut Messiaasta ja Hänen morsiamestansa.

Tämä psalmi on koorahilaisten mietevirsi, laulu rakkaudesta. Vanhassa Testamentissa on mainittu Koorah kaksi kertaa. Jaakobin veljen, Eesaun, poika oli Koorah. Tämä Koorah taisteli Israelia (=Jaakobia) vastaan ja sai siitä Jumalan kirouksen osakseen. Myöhemmin mainittu Koorah kapinoi erämaavaelluksen aikana Moosesta vastaan. Kuitenkin yksitoista psalmia on koorahilaisten virsiä, ja tässä virressä nähdään Jumalan Hengen vaikutuksesta Messias ja Jumalan seurakunta.

 

Ylistyslaulu Messiaasta (jakeet 1-10)

Kun Jumalan rakkaus Kristuksessa saa koskettaa ihmistä, ihmisen sydän todella tulvii sanoja kuin kirjoittajan kynä. Sanojen aihekin kerrottiin; Kuninkaasta on minun lauluni. Musiikkia ja lauluja on monenlaisia, jopa kauniita lauluja. Mikään ei silti ole verrattavissa siihen, kun armosta pelastettu ihminen laulaa kiitosta Jeesukselle, Kuninkaallensa. Se ei ehkä aina täytä jokaista taiteen sääntöä, mutta Henki, joka siinä vaikuttaa, on lähtöisin Jumalasta. Inhimillinen taito ei ole väärin, mutta se ei milloinkaan pysty korvaamaan Jumalan Pyhän Hengen vaikutusta.

Suomalainen Raamattu mainitsee jakeessa kolme, että ”sinä olet ihmislapsista ihanin”. Englannin kielestä voi kääntää myös, että sinä olet ihmislapsia oikeudenmukaisempi. Adjektiivilla fair on muitakin merkityksiä: puolueeton, reilu, viehkeä, tasapuolinen, rehellinen, kohtuullinen. Jumalan on näissä kaikissa ominaisuuksissa korkeammalla tasolla kuin ihmiset.

Armo on vuodatettu Kuninkaan huulille englantilaisen käännöksen mukaan. Jokainen Jumalan Sana on ihmiselle armo ja laupeus, vaikka joskus Sana myös kirvelee. Sanan tarkoitus on vain ohjata ihmistä kohti Jumalan suunnitelmia, tuhota ihmisen luonteesta ja elämästä pois kaikki, mikä joutaakin pois. Voit olla varma siitä, että Jumalan Sana ei ohjaa sinua mihinkään vahingolliseen, sillä Jeesus itse on ihmisen muotoon tullut Jumalan Sana.

Kuninkaan, Messiaan, nuolten ennustetaan olevan teräviä Kuninkaan vastustajien sydämissä. Jostain syystä aina löytyy ihmisestä halu vastustaa Jeesusta, Messiasta. Hän tuli juutalaisen kansan luo, ja he eivät ottaneet Jeesusta vastaan. Pakanoista melko pieni osa lopulta uskoo Jeesukseen, siis suhteutettuna pakanoiden (=ei-juutalaisten) määrään. Onnekseen ei kukaan vastusta Jeesusta eikä evankeliumin työtä, Herra itse pitää huolen siitä, että nuolet osuvat kohti.

Jumala rakastaa vanhurskautta ja vihaa vääryyttä, ja Hänen Valtakuntansa valtikka on oikeuden valtikka. Jumala edellyttää vanhurskautta myös omiltansa. Kukaan ei ole täydellinen, mutta tarkoituksellista vääryyttä ei katsota läpi sormien.

Jeesus, Messias, voideltiin iloöljyllä ja Hän tahtoo voidella oman kansansa iloöljyllä. Elämän huolet ja murheet tahtovat painaa mieltä alas, sillä Jumala ei säästä lapsiansa kaikilta arjen huolilta. Viime aikoina olen omalla kohdallani enemmän pyytänyt, että nosta, rakas Jeesus, katseeni maasta ylös. Nosta näkemään Sinun armosi, voimasi ja Sinun mahdollisuutesi. Uskon, että ilo Herrassa vaikeuksien keskellä olisi aika voimakas todistus tälle maailmalle.

Kaiken teeskentelyn ja falskin, kokemuksia hakevan meluamisen voi unohtaa, mutta se, että tosissaan voisi olosuhteista huolimatta palvoa Jeesusta, joka oli, joka on ja joka on tuleva noutamaan omansa pois täältä ajan murheista ja vaivoista.

 

Ylistyslaulu morsiamesta (jakeet 11-16)

Morsianta neuvotaan kuuntelemaan tarkasti, ja jo ensimmäinen ohje on aika kovalta tuntuva; unohda kansasi ja isäsi koti. Raamattu ei neuvo ihmistä olemaan välinpitämätön lähimpiä ihmisiä kohtaan. Toisessa kohdassa sanotaan, että joka ei huolehdi perhekuntalaisistaan, on jumalatontakin pahempi.

Kuitenkin on niin, että enemmän on toteltava Jumalaa kuin ihmisiä. Aina lähimmät ihmiset eivät ole ohjaamassa Jumalan tahdon tekemiseen. Sielusi pelastuksen tähden et voi kulkea taivastiellä vain, jos joku rakkaista ei ole sitä vastaan. Aabraham sai jo Raamatun alkulehdillä kokea, mitä merkitsee Jumalan kutsu lähteä pois omasta maasta ja isän kodista. Määränpää oli tuntematon Aabrahamille, mutta Jumala ohjasi kaiken ja valvoi armahtaen jopa Aabrahamin harharetken ajan.

Jumalan ja seurakunnan suhdetta verrataan usein avioliittoon. Tässä psalmissa puhutaan Kuninkaan mieltymyksestä morsiamensa kauneuteen. Jeesus haluaa todella pelastaa sinun sielusi, Hän halajaa mustasukkaisuuteen asti omakseen sitä henkeä, jonka puhalsi kerran ihmiseen aikojen aamussa. Myös apostoli Paavali opettaa seurakunnille siitä, että haluaa asettaa Herran eteen puhtaan morsiamen. Luojan kuva sinussa ja minussa on kaunis. Herralla on kiivas halu saada omistaa ihminen kokonaan omaa käyttöänsä varten.

Suomenkielisessä käännöksessä jae 14 ylistää morsiamen ihanuutta sisäkammiossa. Englanninkielisessä versiossa sanotaan näin: ”kuninkaallinen tytär on loistokas/kunniakas linnan/palatsin sisällä”. Psalmit toistavat monta kertaa sitä, että Jumala on meidän linnamme. Jos olet sisällä tässä linnassa, toisin sanoen jos uskot Jeesukseen Vapahtajanasi ja Herranasi, Jumala näkee sinut kauniina. Jumala katselee sinun ikuista sieluasi Poikansa Jeesuksen sovitustyön kautta ja näkee sen kuvan, jonka Hän aikanaan loi paratiisissa.

Arvostivat ihmiset sinua tai ei, tiedä se, että taivaassa sinua arvostetaan. Sinun elämälläsi on tarkoitus. Et ole tarkoitettu vain kamppailemaan menestyksestä täällä ajassa, etsimään jotain paikkaa auringossa. Olet luotu iankaikkisuutta varten, jotta pääsisit sinne itse sekä voisit muitakin voittaa Jeesukselle.

Ne, jotka Kuninkaan morsianta seuraavat, tuodaan Kuninkaan luo ilolla ja riemulla. Näin hekin saavat astella Kuninkaan eteen. Edellinen lause on Raamatun käyttämää kuvakieltä. Joita seurakunta, Jeesuksen Kristuksen morsian, tavoittaa täällä evankeliumilla, ne kuuluu ohjata ennen kaikkea Jeesuksen luokse. Jeesuksen yhteydessä morsiamen, seurakunnan, saavuttamat ihmiset pääsevät kerran perille taivaaseen, missä vastassa on tämä Kuningas, Jeesus.

 

Loppujakeet (16-18)

Jumalan ruhtinaita on jo liikkunut aika laajalla alueella tällä maapallolla. Tästä saadaan vertauskuva Jumalan palvelijoista, jotka julistavat evankeliumia Jeesuksesta. Työ on vielä kesken. Kun se on päättynyt, Jeesus saapuu noutamaan oman seurakuntansa pois maan päältä. Tätä totuutta pilkkaa jumalaton maailma, eivätkä kaikki kristitytkään usko enää Jeesuksen paluuseen. Ihmisen epäusko ei kuitenkaan tee tyhjäksi Jumalan ilmoitusta.

Kaiken päämäärä on siinä, että Kuninkaan (=Jeesuksen) nimi tulee muistetuksi kaikkien sukupolvien aikana. Joka ottaa pelastuksen vastaan ja seuraa Jeesusta, saa todella kerran kiittää Häntä aina ja iankaikkisesti Jumalan luona taivaassa.

 

Terv. Esko Kallioniemi