30.6.2013

Aloitan tämän tekstini yhdellä jakeella Jumalan Sanasta, jotta ymmärrät otsikointini. Toivottavasti ei käy niin, että salaisuus on mysteeri vielä tekstin lukemisen jälkeen; rukoilen, että Pyhä Henki voisi avata minulle ja sinulle Jumalan Sanaa.

Jae on 1. Tim. 3:16 ja kuuluu näin: ”Ja tunnustetusti suuri on jumalisuuden salaisuus: Hän, joka on ilmestynyt lihassa, vanhurskautunut Hengessä, näyttäytynyt enkeleille, saarnattu pakanain keskuudessa, uskottu maailmassa, otettu ylös kirkkauteen.” Salaisuus on siis persoona, koska Häneen viitataan tekstissä.

Ilmestynyt lihassa

Jeesus ilmestyi lihassa, syntyi ihmisen hahmoon ja muotoon. Hänet havaittiin ihmisen kaltaiseksi. Tämä totuus jakaa aidon uskon ja uskonnot. Uskonnoissa, jotka pohjautuvat edes etäisesti Raamattuun, mainitaan kyllä Jumalasta, enkeleistä ja paljon muusta, mutta Jeesuksen rooli on vähän sivummalla. Apostoli Johannes kirjoittaa ensimmäisessä kirjeessään, että joka ei tunnusta Jeesusta Kristukseksi, lihaan tulleeksi, se ei ole Jumalasta.

Vanhurskautunut Hengessä

Johannes Kastaja ennusti Jeesuksesta, että Hän kastaa Pyhällä Hengellä ja tulella. Pyhä Henki myös laskeutui kasteen jälkeen Jeesuksen ylle silminnähtävässä muodossa, kyyhkysen muodossa. Jeesus jätti meille esimerkin. Jos Hän, joka on itse yksi Jumalan kolmesta persoonasta, tarvitsi Pyhän Hengen voimaa, sitä tarvitsemme mekin. Vanhurskas tarkoittaa syyttömäksi julistettu. Jeesuksen veri puhdistaa synnistä, ja jos omatunto, sielunvihollinen tai toiset ihmiset syyttävätkin jostain asiasta, Pyhä Henki jätettiin uskovalle Puolustajaksi. Hän julistaa syyttömyyttäsi sinun puolestasi.

Näyttäytynyt enkeleille

Jeesuksen syntymää maan päälle julisti enkelkuoro. Muistat varmasti jouluevankeliumin, siellä enkelit lauloivat Jumalan kunniaa. Getsemanessa enkelit suorittivat palvelusta Jeesukselle ja vahvistivat Jumalan Poikaa viime hetkellä, juuri ennen Golgatan ristin tapahtumia. Jeesus toki oli jo ennen enkeleitä, sillä Jeesusta ei ole luotu. Usko pois, sinullakin saattaa olla tilanteita elämässäsi, joissa suojelusenkelillä on ihan oikeasti ollut puuhaa varjella elämääsi.

Saarnattu pakanain keskuudessa

Apostolien teot kertovat tämän saarnaamisen alkuvaiheista. Seurakunta levisi vainojen tähden Jerusalemista pitkin maakuntia, ja lopulta Eurooppaan asti. On erittäin koskettavaa joskus jäädä miettimään, mitä reittiä sanoma Jeesuksesta on tullut sinun tai minun elämääni. Jeesusta on totisesti saarnattu pakanain keskuudessa, ja onneksi myös juutalaisten keskuudessa. Lähetystyössä ei ole unohdettu Jumalan omaisuuskansaa.

Uskottu maailmassa

Nyt tullaan tärkeimpään kohtaan. Uskotko Jumalan Poikaan? Ei riitä, että uskot Jeesuksen olevan olemassa, vaikka sekin on jo aika paljon nykyajassa. Tarvitaan usko, joka pelastaa. Siinä on sekä Jumalan että ihmisen osuus; Jumala kutsuu puoleensa (hengelliset asiat alkavat kiinnostaa, omatunto syyttää synnistä) ja ihmisen tulee tehdä parannus. Ei auta parannella itse jotain elämänsä osa-alueita, vaan parannus tarkoittaa synnin tunnustamista ja halua hyljätä synti. Tähän saa voiman Jeesukselta, Hänen verensä puhdistaa kaikesta synnistä, saa kokea ihmeellisen vapauden.

Otettu ylös kirkkauteen

Jeesus nousi ylös haudasta ja myös nousi ylös taivaaseen Isän luokse. Kuitenkin Hän lupasi tulla takaisin, jotta Jeesukseen uskovat voisivat iankaikkisesti olla Hänen kanssaan taivaassa. Tämä Jeesuksen paluu on jo pitkään ollut pilkan aihe uskosta osattomien keskuudessa. Missä on lupaus Hänen tulemuksestansa? Näin kyseltiin jo Raamatun aikoina.

Se päivä on kuitenkin lähellä. Raamatun ennustukset täyttyvät maailmassa sitä vauhtia, että nyt jos koskaan kannattaa turvata Jeesukseen sekä Pelastajana että elämän Herrana. Tämä sanoma on vakava, sillä taivaaseen ei ole kiertoteitä ohitse Jeesuksen. Näin kesäkuun viimeisenä iltana, telttakokousten jälkitunnelmissa tahdon toivottaa tätä tekstiä lukeville kaikkea Jumalan siunausta ja johdatusta elämäänne. Ellet vielä tunne Jeesusta, pyydä Häntä ilmoittamaan itsensä sinulle. Se rukous ei jää ilman vastausta.

 

Terv. Esko Kallioniemi