13.8.2013

Psalmi 34 on aivan ihana Daavidin kirjoittama virsi. Se on otsikoitu ’Pelastetun kiitos’. Pelastus on todella hyvä syy kiittää Herraa! Olosuhteet olivat melko ankeat, Ensimmäisessä Samuelin kirjassa kerrotaan taustoista luvussa 21; Daavid joutui pakenemaan kuningas Saulin vihaa.

Tämän psalmin 11 ensimmäistä jaetta ylistävät Herraa, joka kuuli kurjan huudon ja hänet kaikista ahdistuksista. Kannattaa siis muistaa, että tätä julisti mies, joka nimenomaan joutui elämän ahdistuksiin sekä omasta syystänsä että muiden jumalattomien valintojen tähden. Usko Jeesukseen ei poista kaikkia ahdistuksia elämästä, mutta usko Jeesukseen tuo avun ja turvan niiden ahdistusten keskellä; voi päästä aivan kuin ahdistusten yläpuolelta katsomaan Jumalan mahdollisuuksia.

Daavid hehkuttelee, että jotka häneen (tässä viitataan Herraan) katsovat, heidän kasvonsa eivät häpeästä punastu. Lisäksi Herran enkeli asettuu niiden ympärille, jotka häntä pelkäävät. Herran pelkääminen ei tarkoita jotain epätervettä ja elämää tuhoavaa kauhua, vaan tervettä kunnioitusta kaikkivaltiasta Jumalaa kohtaan. Ilman ristiriitaa meidän Jumalamme on sekä rakastava, hellä Isä että myös kiivas ja pyhä, kaikkivaltias Jumala.

Jakeissa 12-19 Daavid opettaa oikean ja väärän valitsemisesta. Jakeet 13-16 sopivat hyvin ihan tähän päiväänkin: ”Kuka oletkin, joka elää tahdot ja rakastat elämän päiviä, nauttiaksesi onnea: varjele kielesi pahasta ja huulesi vilppiä puhumasta; vältä pahaa ja tee hyvää, etsi rauhaa ja pyri siihen. Herran silmät tarkkaavat vanhurskaita ja hänen korvansa heidän huutoansa.”

Jakeet 20-23 viittaavat lunastustyöhön, jonka Jeesus suoritti Golgatan ristillä. Daavid on niin ihmeteltävän selkeä esikuva Jeesuksesta. Se erotus toki on, että Jeesus ei langennut syntiin. Mainitut jakeet kuuluvat näin: ”Monta on vanhurskaalla kärsimystä, mutta Herra vapahtaa hänet niistä kaikista. Hän varjelee kaikki hänen luunsa, ei yksikään niistä murru. Pahuus tappaa jumalattoman, ja jotka vanhurskasta vihaavat, ne tulevat syynalaisiksi. Herra lunastaa palvelijainsa sielut, eikä yksikään, joka häneen turvaa, tule syynalaiseksi.”

Jeesuksen kärsimykset ristillä olivat todella runsaslukuiset, mutta lopulta se, mikä näytti tappiolta, koitui Jumalan Valtakunnan voitoksi. Hauta ei voinut pidätellä kuoleman Voittajaa, vaan Hänet vapautettiin, Hän nousi ylös haudasta Jumalan voimalla. Yleensä ristiinnaulitulta murrettiin sääriluut, mutta Jeesuksen kohdalla näin ei toimittu, jotta kirjoitettu Sana toteutuisi. Daavid sai Jumalan Hengen avulla katsella tulevaa lunastusta!

New King James Version käyttää syynalaisesta sanaa be condemned, joka tarkoittaa myös tuomittua tai kuolemaantuomittua syyllisyyden lisäksi. Tiesitkö, että syntisi tähden ansaitsisit iankaikkisen tuomion, eron Jumalasta? Synti ei ole leikin asia ollenkaan. Joku toinen englanninkielinen versio ilmaisee asian vähän toisin; joka turvaa Herraan, pääsee vapaaksi. Johanneksen evankeliumissa Jeesus itse sanoo, että totuus on tekevä vapaaksi ja että Hän itse on tie, totuus ja elämä.   

Jeesukseen uskovilla on ilosanoma kerrottavana tälle maailmalle. Kun Jumala puhalsi ihmiseen elämän hengen ja ihmisestä tuli elävä sielu, aika pian Jumala kysyi, että missä olet. Sama kysymys ja mielenkiinto ihmistä kohtaan on säilynyt läpi vuosituhansien.

Missä olet sinä, joka kaipaat sydämeesi rauhaa ja syntien anteeksisaamista? Vastaa ennen kaikkea Jumalalle, että todella haluan puhdistua synneistä, uskon Jeesuksen kuolleen syntieni tähden ja pyydän armahdusta. Jumalan lahjoittamaa vapautta on vaikea sanoilla kuvailla; se täytyy itse kokea. Kiitos Jumalalle, että se on todella koettavissa!

 

Terv. Esko Kallioniemi